Ga naar de inhoud

Benieuwd waar je op moet letten tijdens het bezichtigen van een huis? Door de krappe woningmarkt kunnen wij ons goed voorstellen dat je je geluk niet op kunt als je uitgenodigd wordt voor een bezichtiging. Toch is het belangrijk om tijdens de bezichtiging je hoofd koel te houden. Door onderstaande huisbezichtiging checklist te gebruiken zorg je ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat en geen overhaaste keuzes maakt voordat je een bod gaat uitbrengen. 

Huis bezichtigen checklist

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat jouw gevoel bij het huis goed aanvoelt. Het moet immers jouw thuis worden! Vaak weet je bij binnenkomst dan ook al of het huis je bevalt. De kunst is om je echter niet te laten verblinden doordat je ‘verliefd bent op het huis’. Omdat je in een relatief korte tijd zo’n grote beslissing moet maken is het belangrijk om ook kritisch te zijn en te zorgen dat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Met onze checklist om een huis te bezichtigen kun jij voorbereid op pad en grondig de voor- en nadelen afwegen.

1.Ideale woonlocatie

Nog voordat je een huis bekijkt, kun je alvast een kijkje nemen in de wijk of de buurt van de woning. De locatie kan namelijk een zeer belangrijke overweging worden bij het uitbrengen van een bod. Is de buurt naar wens en is er bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt? Kun je er gemakkelijk parkeren? De onderstaande stellingen helpen je bepalen of jouw droomhuis ook in een droomomgeving staat. Maar voordat je beslist: maak zo mogelijk zeker even een praatje met de buren!

2. Fundering van de woning

Naast de omgeving is ook de buitenkant van een woning belangrijk om mee te nemen in jouw beoordeling. Vaak wordt de staat van de woning al zichtbaar voordat je naar binnen gaat. Heb je weinig bouwkundige kennis? Dan kan een makelaar van SYB hier goed over adviseren. Neem bijvoorbeeld samen de onderstaande checklist door over onder andere de fundering, kozijnen en installaties. Later kun je ook altijd nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen over de staat van de fundering van de woning.

3. Binnenkant van het huis

Ziet het huis er van buiten naar wens uit? Tijd om jouw eventuele droomhuis van de binnenkant te bekijken! Probeer je niet te veel af te laten leiden door de indeling of de inrichting van het huis. Naast de sfeer is namelijk ook de bouwkundige kwaliteit van het huis belangrijk. Ook hier geldt dat een deskundige je natuurlijk kan begeleiden in het beoordelen van technische bouwkundige onderdelen. 

4. Algemene vragen voor huisbezichtiging

Sommige onderdelen tijdens een bezichtiging kun je niet eenvoudig met het blote oog zien. Vergeet niet dat er altijd ruimte is om vragen te stellen aan de verkoopmakelaar of de verkopers.  Probeer de overige onderstaande stellingen te kunnen beantwoorden, want deze punten kan je vaak goed gebruiken in een eventuele onderhandeling.

Hulp nodig met een huis bezichtigen?

Tijdens een woningbezichtiging komt er veel op je af. De checklist huis bezichtigen helpt je op weg, maar zelfs wanneer je zelf veel kennis van zaken hebt, kan het toch prettig zijn om een eigen makelaar mee te nemen.  Een VBO aankoopmakelaar kan je niet alleen helpen met het vinden van antwoorden op bovenstaande vragen, maar geeft je ook inzicht in de waarde van de woning en voert scherpe onderhandelingen met de verkopende partij om het maximale resultaat voor jou te behalen.