Ga naar de inhoud

Sinds 1 januari 2022 kun je onder voorwaarden subsidie voor isolatie aanvragen als je jouw koophuis isoleert. Maar wat zijn deze voorwaarden? En gelden deze woorden van isolatie subsidie ook nog steeds in 2023? Wij leggen het je allemaal uit én geven je vijf praktische tips voor de aanvraag van deze isolatie subsidie voor volgend jaar.

Subsidie isolatie: wat zijn de voorwaarden?

De subsidie voor isolatie valt onder de inversteringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE subsidie). Deze regeling moedigt sinds 2022 huiseigenaren aan om hun koopwoning te isoleren of energiebesparende maatregelen te treffen. Je kunt de subsidie isolatie aanvragen in de volgende gevallen:

  • Twee of meer isolatiemaatregelen: zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, HR-glas en triple glas of vloerisolatie;
  • Eén isolatie-investering: zoals een nieuwe warmtepomp, een nieuwe zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

Let op: Deze isolatie subsidie is alléén beschikbaar voor eigenaar bewoners. Dus de koopwoning waar je nu in woont of in gaat wonen. Maakt je woning deel uit van een appartement? Dan moet je subsidie aanvragen als VvE.

Uitzonderingen op de ISDE subsidie

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor wooneigenaren geldt niet voor:

  • Nieuwbouw;
  • Airco (ook wel lucht-lucht warmtepomp);
  • Uitbreiding van een woning (uitbouw);
  • Gevelisolatie als de spouwmuur al is geïsoleerd.

Met de oplopende wachttijden voordat je woning geïsoleerd kan worden, zal je al snel je subsidieaanvraag in 2023 moeten doen. Gelukkig blijft de subsidieregeling ook in 2023 van kracht. Sterker nog: de overheid heeft toegezegd komend jaar meer subsidie te willen geven aan huiseigenaren die energie gaan besparen. Met de isolatie subsidie van 2023 wordt het nu ook mogelijk dat je voor één isolatiemaatregel subsidie kunt krijgen. Waarschijnlijk wordt het subsidiebedrag dat je ontvangt dan wel gehalveerd, gemiddeld van 30 naar 15 procent. Bovendien wordt er in 2023 waarschijnlijk meer dan 200 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de grote isolatie-investeringen zoals warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op het warmtenet.  Op deze aanpassingen ontvang je wel gemiddeld nog zo’n 30 procent subsidie, wat de terugverdientijd versneld.

 

 

Een subsidie voor isolatie in 2023 aanvragen?

5 tips voor het aanvragen van ISDE subsidie

Ben jij eigenaar van een koopwoning en is deze woning jouw hoofdverblijf of wordt dit jouw hoofdverblijf direct na renovatie? En wil jij gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)? Je kunt jouw huis in één keer verduurzamen, of stap voor stap. Lees hieronder de 5 praktische tips en ontdek hoe jij in aanmerking komt voor de isolatie subsidie.

1. Verken de verbeteropties

Weet je nog niet zeker welke maatregel of investering je wilt gaan toepassen? Verken de energiezuinige en duurzame mogelijkheden dan eerst op verbeterjehuis.nl of laat je adviseren door een eventueel energieloket van jouw gemeente. Ontdek de voordelen, tips en ervaringen van anderen en zoek uit of jouw plannen in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie.

 

2. Vraag op tijd jouw subsidie aan

Je moet de maatregelen eerst (laten) uitvoeren voordat je een subsidieaanvraag in kunt dienen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  De subsidie moet uiterlijk binnen 12 maanden na de installatie van de desbetreffende werkzaamheden aangevraagd zijn.  Combineer je een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting? Dan gaan de 12 maanden in vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt uitgevoerd.

3. Wees verzekerd van keurmerken

Wees je ervan bewust dat niet al het isolatiemateriaal in aanmerking voor subsidie komt. Het isolatiemateriaal moet namelijk zelf ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Meldcodes: Voor de aanvraag bij het RVO heb je zogeheten meldcodes, een soort ID-bewijs, nodig om het type isolatie en de eigenschappen daarvan aan te geven. Met deze meldcode ziet de overheid dat het geplaatste materiaal van voldoende kwaliteit is en kan je gemakkelijker subsidie aanvragen.
  • Rd-waarde: De Rd-waarde laat zien wat de isolatiekwaliteit is van het materiaal. De Rd-waarde is afhankelijk van het type isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en het subsidiebedrag per vierkante meter. Voor isolerend glas wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde U-waarde: dit is de isolatiekwaliteit van het glas.

4. Vraag om een volledige factuur

Laat jij het isolatiemateriaal plaatsen door een erkend isolatiebedrijf? Dan is de kans groot dat de facturen netjes zijn voorzien van de meldcode van het isolatiemateriaal dat gebruikt is, het aantal vierkante meters dat is geplaatst en de isolatiewaarde (Rd of U-waarde). Helaas is dit bij veel aannemers, isolatiepartijen en glaspartijen niet het geval. Zorg er daarom voor dat je van te voren duidelijk aangeeft wat je in de factuur hebt willen staan, want achteraf aanpassen verloop in veel situaties moeizaam.

5. Maak foto's van het isolatiemateriaal

Een andere voorwaarde om isolatie subsidie aan te kunnen vragen is dat er per energiebesparende maatregel ten minste één foto ingeleverd moet worden. Deze foto’s zijn voor de overheid de laatste check om te zien of het werk daadwerkelijk is uitgevoerd. Het liefst een foto genomen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, met daarop de naam, het merk het soort en de dikte van het isolatiemateriaal gemeld. Was je zelf niet aanwezig tijdens de uitvoering van de werkzaamheden? Maak dan een foto van het etiket van het materiaal.

FAQ