Heb jij jouw droomhuis gevonden dat aan jouw woonwensen voldoet? Dan breekt er een spannend moment aan. De volgende stap is namelijk het uitbrengen van een openingsbod en eventuele voorwaarden aan de verkopende partij. Maar hoe kom je tot een doordacht bod dat serieus wordt genomen, maar waarmee je niet misgrijpt? Het uitbrengen van een bod begint bij de juiste biedingsstrategie. Deze biedingsstrategie kan natuurlijk per woning verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw maximale budget en de waarde van het huis. Om de juiste biedingsstrategie te bepalen kun je overwegen om een taxateur en/of aankoopmakelaar in te schakelen die jouw belangen behartigt en jou ondersteunt in het uitbrengen van een bod.
Bieden op een huis: Hoe werkt dat?
Bieden op een huis, dat doe je waarschijnlijk maar één of enkele keren in je leven. Natuurlijk komen er veel vragen op je af. Want hoeveel moet je bieden? Wat wordt bedoeld met ‘aankoopvoorwaarden’? En hoe doe je dat eigenlijk, een bod uitbrengen? Om je op weg te helpen, nemen we je van A tot Z mee in het biedingsproces en hebben we de veelgestelde vragen rondom het bieden op een huis voor je op een rijtje gezet.
Bod uitbrengen op een huis
Aankoopmakelaar inschakelen?
Samen met een aankoopmakelaar de beste aankoopstrategie bespreken? Een aankoopmakelaar voert namens jou de onderhandelingen uit en helpt je met het opstellen van eventuele aankoopvoorwaarden om voor jou de beste deal te realiseren.
Taxateur inschakelen?
Een woning laten taxeren door een gecertificeerde taxateur? De onafhankelijke taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning, afgestemd op de lokale woningmarkt en de laatste ontwikkelen uit de regio.
Om een doordacht bod uit te brengen is het belangrijk om te weten wat jouw maximale budget is en wat de woning waard is. Om jouw maximale budget te bepalen is het belangrijk om uit te zoeken wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen, welke maandlasten je voor die hypotheek kunt betalen en hoeveel eigen (spaar-)geld je kunt of wilt inleggen. Houd daarnaast rekening met de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, taxatiekosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. Daarbij is het belangrijk om te weten wat de woning waard is. De hypotheek die je gaat afsluiten mag namelijk maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Als jouw bod hoger is dan de maximale waarde, dan zul je dit dus met eigen geld moeten financieren.
Het juiste bod bepalen
… en de aankoopvoorwaarden
Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan het uitbrengen van een bod. Ook de aankoopvoorwaarden zijn erg belangrijk. Zorg dat je hier een goed overzicht van hebt voordat je het huis koopt. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld de aanvaardingsdatum. Op welke datum kun je de woning daadwerkelijk betrekken? Andere veel voorkomende voorwaarden zijn de overname van roerende zaken en de geldigheidsduur van het bod.
- De aanvaardingsdatum: De aanvaardingsdatum is eigenlijk hetzelfde als de leveringsdatum of transportdatum. Het is een belangrijk onderdeel van de onderhandeling. Bij het uitbrengen van jouw bod geef je aan op welke datum je de woning wilt ‘aanvaarden’. De aanvaardingsdatum geeft aan wanneer de woning wordt overgeschreven bij de notaris. Oftewel: de dag waarop je de sleutel in ontvangst neemt. Soms geeft de verkoper een voorstel voor een datum van overdracht. Natuurlijk kun je zelf een nieuw voorstel doen of de datum overleggen. Kan de verkoper de woning niet eerder voor jou beschikbaar stellen? Dan heb je misschien wel een interessant voordeel voor onderhandeling.
- Overname van roerende zaken: Zijn er zaken die je graag wilt overnemen van de huidige eigenaar? Dan komen deze onderdelen op een lijst van overname van roerende zaken. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan witgoed, keukenapparatuur, maar ook gordijnen of een TV-muurbeugel. Dergelijke voorwaarden kun je direct in het bod meenemen, maar dat hoeft niet. Ook bij het tekenen van de koopakte kunnen deze roerende zaken namelijk nog aan bod komen.
- De geldigheidsduur van het bod: Als je een bod uitbrengt, kun je ervoor kiezen om hier een geldigheidsduur aan te binden. Deze voorwaarde kan in jouw voordeel werken. Over het algemeen blijft een bod staan voor een paar weken of maanden. Wil je de verkopende partij een beetje onder druk zetten? Dan kun je er dus voor kiezen om de geldigheidsduur te verkorten
Naast het bod en de aankoopvoorwaarden, kun je ook nog ontbindende voorwaarden in een voorstel laten opnemen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde zijn de financiering en de bouwkundige keuring. Kun je uiteindelijk toch geen hypotheek krijgen of blijkt uit een aangevraagd bouwkundig rapport dat herstelkosten boven een grensbedrag komen? Dan wordt de koop ontbonden, mits je ontbindende voorwaarden hebt opgesteld. Heb je echt veel interesse in een huis en zijn er meerdere bieders? Zorg dan dat je al wat papierwerk hebt over je eigen vermogen en je kans op het krijgen van een hypotheek. Verkopers gaan regelmatig voor zekerheid in plaats van voor het hoogste bod.
… en de ontbindende voorwaarden
Verschillende manieren om bod uit te brengen
Goed, laten we er vanuit gaan dat je je maximale bod en eventuele voorwaarden helder hebt voor jezelf. Maar hoe wordt het bod dan in de praktijk uitgebracht? Niet iedere woning wordt namelijk op eenzelfde manier verkocht en er zijn dan ook verschillende tactieken om een bod uit te brengen. Vaak is de tactiek van bieden vooraf aan de bezichtiging al door de verkopende partij vastgelegd. Wij hebben de vier meest voorkomende manieren voor je op een rij gezet:
- Onderhandelen over de woning: De meest voor de hand liggende tactiek van bieden is om te onderhandelen over de koopprijs en eventuele voorwaarden van de woning. Het is daarvoor van belang om te weten wat je maximaal kunt besteden en hoeveel de woning ongeveer waard is. Bepaal vervolgens je onderhandelingsruimte en doe een openingsbod aan de verkoopmakelaar. Heb je geluk, dan wordt het bod direct door de verkopende partij geaccepteerd. In de meeste gevallen doet de verkoper echter een tegenbod. Dat is het moment waarop je in onderhandeling bent. Deze onderhandeling kan een paar dagen duren, tot beide partijen het eens worden over de koopprijs en de voorwaarden.
- Direct een eindbod doen: Heb je geen zin om eindeloos te onderhandelen, heb je jouw droomhuis gewoon gevonden én ben je op de hoogte van jouw maximale budget? Dan kun je er ook voor kiezen om direct een definitief eindbod uit te brengen. Voordeel hiervan is dat je het verkoopproces versnelt: dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor de verkopende partij die snel van zijn huis af wilt. Het nadeel kan natuurlijk wel zijn dat je misgrijpt of dat jouw bod niet overeenkomt met de woningwaarde. Houd er dus rekening mee dat je voor maximaal 100% van de woningwaarde een hypotheek kunt afsluiten.
- Bieden op een huis per inschrijving : Een andere optie is dat de verkopende partij vraagt alle geïnteresseerden binnen een bepaalde termijn een eindbod uit te brengen bij de verkoopmakelaar. Dit wordt “bieden per inschrijving” genoemd. Bij deze vorm heb je als bieder geen inzicht in wat de andere potentiële kopers bieden. Na de sluitingsdatum bekijkt de verkoper alle biedingen en besluit aan welke gegadigde hij of zij zijn huis verkoopt.
- Online bieden op een woning: Sommige makelaars vragen de potentiële kopers online te bieden op een woning. In tegenstelling tot het bieden bij inschrijving zie je bij deze vorm van bieden wél wat andere geïnteresseerden geboden hebben en kun je je bod bovendien tussentijds aanpassen. Daarnaast zie je een tijdbalk die aangeeft hoe lang het nog duurt tot het biedingsproces sluit. Na afloop bepaalt de verkopende partij aan wie hij de woning wilt verkopen.
Zo breng je een bod uit
Een bod uitbrengen doe je direct bij de verkopende partij. Dit kun je schriftelijk, per e-mail, telefonisch of soms via de website van de verkoopmakelaar doen. Noem daarbij altijd de prijs die je biedt, licht het bod toe en benoem eventueel voorwaarden.